Szükséges kiegészítő elemek fúrt kúthoz

Szükséges kiegészítő elemek fúrt kúthozA kútfúrás fő költségeit maga a fúrás ára adja. Emellett azonban számos kiegészítő elemre, kellékre is szükség lesz ahhoz, hogy vizet tudjunk kinyerni az elkészült kútból. Nézzük meg ezeket a szükséges elemeket.

A kutat először is ki kell bélelni megfelelő csővel, valamint a víz szűrését is meg kell oldani, általában kavicsszűréssel. Ha ezek megvannak, akkor jöhet maga a vízkivétel, és az ahhoz szükséges eszközök beszerzése.

A legfontosabb természetesen a szivattyú, melynek megfelelő kiválasztása nagyon fontos a kút használata szempontjából. Olyan szivattyút kell választani, amely az adott mélységből a felszínre tudja juttatni a vizet. Gyakori, hogy a kerti öntözőrendszer közvetlenül a kút szivattyújára van rákötve, és emiatt még nagyobb teljesítményre van szükség. Érdemes nem a legolcsóbb szivattyút választani, hanem egy minőségi darabra beruházni, hosszú távon ugyanis visszahozza az árát. Ha az öntözőrendszert is közvetlenül a kútra kapcsoljuk, akkor érdemes annak az elemeit is a kúthoz, és főleg a szivattyúhoz igazítani, megválasztani.

A szivattyúhoz szükség van a vízvezető csövekre, valamint általában egy gépészeti aknát is szokás készíteni, ahol a vezérlést szokták elhelyezni. A vezérléshez egy nyomáskapcsolóra van általában szükség, ami komolyabb eszközöknél áramláskapcsolóval vagy frekvenciaváltóval van helyettesítve.