A dohányzás hatása a szemek egészségére

A dohányzás hatása a szemek egészségéreA dohányzással kapcsolatban mindenki tudja már, hogy negatív hatásai vannak egészségünkre. Kevesen vannak azonban azok, akik tudják azt, hogy a dohányzás a szemek egészségét is ronthatja.

A dohányfüstben több ezer különböző káros anyag található, melyek egyrészt közvetlenül a véráramba kerülnek, másrészt a cigifüst a szemekbe is bekerül, rontva ezzel a szemek egészségét.

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a dohányzás hatására elvékonyodik a kötőhártya, aminek hatására vörösödnek a szemek, szemszárazság lép fel. Ezt a problémát a cigifüst még fokozhatja, ami krónikusan vörös szemekhez is vezethet.

A cigizés jelentősen megnöveli az időskori makuladegeneráció kialakulásának esélyét is. A betegség a retinának azt a részét érinti, amely a központi látásért felelős. Az időskori makuladegeneráció visszafordíthatatlanul rontja a látást, így akár vaksághoz is vezethet.

A szürkehályog a szemlencse elhomályosodását, elszürkülését jelenti, és dohányzás hatására a szürkehályog kialakulásának esélye is növekszik. Ha már kialakult a szürkehályog, akkor csak műtéti úton kezelhető, így érdemes mindent elkövetni a megelőzés érdekében.

Az erős dohányosok kevésbé érzékelik a színeket is, mint azok, akik nem cigiznek. Kutatások alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a dohányosoknál sokkal nagyobb arányban jelentkezett a piros-zöld és a kék-sárga színtévesztés, mint az emberek körében általában.