Arany ékszerek: mit jelent a karát?

Arany ékszerek: mit jelent a karát?Az arany a legnépszerűbb ékszer alapanyag, nem véletlenül készül a karikagyűrűk jelentős többsége aranyból. Amikor arany ékszert, arany karikagyűrűt vásárolunk, akkor felmerül a kérdés, hogy hány karátos aranyból szeretnénk. De mit is jelent a karát? Ezt fogjuk cikkünkben bemutatni.

A karát a drágakövek tömegének és az arany tisztaságának mérésére szolgáló mértékegység. Gyakorlatilag azt mutatja meg, hogy az adott ötvözetben hány huszonnegyed rész arany van. A 24 karátos arany a színarany, ez azt jelenti tehát, hogy mind a 24 huszonnegyed része arany az ilyen ékszereknek.

Az arany ékszerek leggyakrabban 14 karátos aranyból készülnek, ami azt jelenti, hogy 14/24-ed részük arany, ami 58,5%-ot jelent. A nem színarany ékszerek maradék része az ötvöző anyag. A karátot feltüntetik az ékszereken is, általában ezrelékes formában, tehát pl. 14 karát esetén ez az 585 szám feltüntetését jelenti, ami az 58,5%-os aranytartalmat jelenti egy arany ékszeren.

Minél több aranyat tartalmaz egy ékszer, annál puhább lesz, annál jobban kell rá vigyázni, mert könnyebben karcolódik. Mivel a színarany nagyon puha, így az arany ékszerek általában nem tiszta, azaz színaranyból készülnek, hanem arany ötvözetből készülnek. Az ötvözetek általában réz és ezüst szoktak lenni, ezek az ötvöző anyagok az ékszer színét is befolyásolják.